ECHIPA

Director proiect

Cristian Nae, Conf. univ. dr. habil., Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Iași

Cristian Nae este critic de artă, curator și teoretician stabilit în Iași, România. Este conferențiar universitar dr. habil. la Universitatea Națională de Arte din Iași. A primit granturi și burse de cercetare din partea fundației Erste din Viena, CNCS-UEFISCDI, the Clark Art Institute, Williamstown, Fundația Getty, Los Angeles, Institutul de Studii Avansate Colegiul Noua Europă din București și programul internațional CAA-Getty. A participat în conferințe internaționale organizate la Viena, Kassel, Zagreb, Johannesburg, New York, Washington, Budapesta, Berna, Brno, Paris, Rennes, Atena, Madrid, Udine, Münster, München, Poznan, București și Cluj. A publicat articole și studii la edituri precum Routledge, Hatje Cantz, Kettler Verlag, Verlag fur Moderne Kunst, Cambridge Scholars, Archive Books, IDEA, Polirom și Peter Lang. A lucrat pentru Bienala de artă contemporană Periferic și a curatoriat expoziții la Centrul de Fotografie Contemporană din Iași, MNAC București, Salzburger Kunstverein sau tranzit.ro.

Tineri cercetători

Katalin Cseh-Varga, Lector dr., Universitatea din Viena

Magda Radu, dr., director, Salonul de Proiecte, București

Daria Ghiu, dr., lector asociat, CESI, Universitatea din București

Daria Ghiu este istoric și critic de artă, jurnalist cultural. Trăiește și lucrează la București. Este doctor în istoria artei al Universității Naționale de Arte din București, cu o teză despre istoria Pavilionului României la Bienala de artă de la Veneția, coordonată de Prof. Anca Oroveanu. Între 2010 și 2013 a fost bursieră a SIK-ISEA (Institutul de cercetare a artei) din Zürich, parte dintr-o echipă coordonată de Prof. Beat Wyss. În 2016 a avut un grant de cercetare din partea CNCS-UEFISCDI. A participat în conferințe internaționale organizate la Berlin, Zürich, Londra, Veneția, Budapesta, București, Cluj. În 2015, a publicat În acest Pavilion se vede artă. România la Bienala de artă de la Veneția (Editura Idea, Cluj). A publicat studii în mai multe cataloage și cărți colective și a editat o carte semnată de Dan Perjovschi. Începând cu 2007, scrie cronici de artă pentru diferite publicații culturale și de artă, locale sau internaționale. La Radio România Cultural semnează numeroase intervenții și interviuri și este, din ianuarie 2017, realizatoarea emisiunii săptămânale Arte frumoase. Este redactor al Editurii Casa Radio. Ocazional curatoriază expoziții de artă, cea mai recentă fiind Bienala alb-negru, la Muzeul de artă din Satu Mare. Din 2016 este lector asociat CESI – Centrul de excelență în Studiul Imaginii, Universitatea București.

Caterina Preda, lector dr., Universitatea din București

Diana Mărgărit, lector dr., Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași

Diana Mărgărit este profesor asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Catedra de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene, unde susține prelegeri despre mișcări sociale, ideologii politice și organizații internaționale. A obținut doctoratul în științe politice în 2011, cu o teză despre mutațiile conceptuale ale democrației între paradigma statului național și nivelul politic supranațional și global. Ea a scris Pe culmile democrației. De la statul național la sfera globală [în limba română], 2013 și co-autor (cu A. Carpinschi) o carte despre Organizații internaționale [​​ediții atât în limba română cât și în engleză], 2011. De asemenea, a co-editat (cu A. Tofan) volumul intitulat Bestiarul puterii [în limba română], 2014. Domeniile ei de interes includ mișcările sociale din sec 21 și în special fenomenul contestatar romanesc începând cu 2012, societate civila și nesupunere civica. În ultimii ani a publicat diverse articole și studii despre cele mai recente proteste românești. În același timp, a participat la evenimente științifice sau artistice, unde a susținut prezentări despre relația dintre artă, cultura de protest și neascultarea civilă (Conferințe: Etica fotografiei și politica imaginii în vreme de criză 2016, Contra-monumentalitate: reimaginarea intervenției critice 2018; Bienala mobilă: turul Moldovei în 7 zile 2017).

Lavinia German, lector dr., Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Iași

Lavinia German este membru fondator al Centrului de Fotografie Contemporană şi lector la Facultatea de Arte Vizuale şi Design Iaşi, pe domeniul didactic fotografie şi video. Activitatea sa din ultimii ani reflectă interesul pentru formele contemporane ale imaginii fotografice ca modalitate de comunicare şi natura sa instalativă. Este curator al expoziţiilor realizate împreună cu studenții: „EV>V” (2015); „Despre plan şi despre desfăşurarea lui” (2014) şi a făcut parte din echipele curatoriale ale expozițiilor “aparat.focus: Rainer Komers” din cadrul proiectului .aparat._04, Iaşi (2015), „Ceea ce intervine în relaţie”(2014); „Privind de cealaltă parte a lucrurilor” (2013).

Doctoranzi

Mădălina Brașoveanu, Universitatea Națională de Arte, București