Vineri, 25 octombrie 2024/fizic și on-line/

Organizatori – Prof. univ. dr. Cristian Nae/Lector univ. dr. Oana Maria Nae/Asist. univ. dr. Daniel Ungureanu

Colocviul se profilează ca un hub pentru specialiști din domeniile istorie, istoria artelor, științe sociale, profesori, doctoranzi cât și studenți de la facultățile de profil din România. O problemă pe care o pune studiul culturii moderne din România este cea a delimitării artei moderne – atât a periodizării, cât și a delimitării corpusului de lucrări pe care le putem defini drept moderne. Aceasta presupune în principal operarea cu un concept concret al modernității artistice, o noțiune suficient de stabilă pentru a ne permite să identificăm operele pe care le poate descrie și, totodată, suficient de suplu pentru a se adapta variațiilor formale și iconografice ce pot apărea pe un anumit teritoriu geografic, aflat în afara modernității occidentale, și care este, de obicei, utilizat drept reper.

Propunem câteva întrebări cheie care ar putea însoți, dar nu neapărat restricționa, studiile de istoria artei moderne: (1) În ce măsură este decelabilă coexistența multiplelor tradiții culturale, cu regimuri estetice proprii, în arta produsă în România începând cu cea de a doua jumătate a secolului al 19-lea? (2) Ce aspecte ne permit să identificăm discontinuitățile survenite în istoria socială prin intermediul anumitor opere de artă? (3) Ce continuități subterane pot fi urmărite în raport nu doar cu manierele de reprezentare vizuală anterioare, ci și cu întreaga cultură vizuală a vremii în ansamblul său? Alături de acestea, studiul modernității socialiste, a designului și a culturii vizuale în România antebelică și interbelică constituie tot atâtea direcții potențiale de analiză, pe care cercetătorii de pot lua în considerare fiind pe cât de necesare, pe atât de incitante.

Termen
Așteptăm, până la data de 15 septembrie 2024, pe adresa de email maria-oana.nae@unage.ro, propuneri de lucrări științifice în aria tematică a colocviului. Lucrările in extenso vor fi publicate până la data colocviului într-un volum colectiv cu același titlu, la editura Artes, editura UNAGE Iași.

Date tehnice – Lucrările vor fi redactate în format Microsoft Word, font Times New Roman 12, spațiere 1.5 pct., cu un maxim de 40-50,000 de caractere cu tot cu note de subsol și bibliografie. Dacă lucrările vor conține imagini acestea trebuie însoțite de legendă și un document care să ateste dreptul autorului de utilizare/publicare. Sistemul de citare este sistemul Academiei române (https://redactareacademica.wordpress.com/2015/05/24/stilul-de-citare-al-academiei-romane/).

Colocviul este organizat de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Iași.

Descarcă: Anunț conferință [PDF]