UNAGE este un observator constant şi actor în procesul de dezvoltare Europeană, mai ales în domeniile învăţământului, artei şi culturii.
Misiunea profesională şi culturală a UNAGE se bazează pe o sinteză de valori locale şi universale.
Strategia de cercetare are în vedere direcţiile naţionale şi europene de dezvoltare şi inovare, care au ca axe prioritare: crearea de noi cunoştinţe, accentuarea unor noi aptitudini în favoarea evidenţierii rolului social al artei, creşterea competitivităţii şi promovarea excelenţei, implementarea rezultatelor cercetării, formarea unor „alianţe ale cunoaşterii” prin intermediul cooperărilor şi parteneriatelor.
Rolul UNAGE privind cercetarea ştiinţifică şi creaţia artistică decurge din misiunea sa şi se defineşte în contextul creat de Strategia Naţională de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare pentru perioada 2017-2020, precum şi de contextul general european, care cunoaşte o dinamică deosebită în această perioadă.
Activitatea de cercetare şi creaţie artistică este coordonată de către Consiliul pentru Cercetare Ştiinţifică şi Creaţie Artistică (CCSCA). Consiliul are în componenţa sa reprezentanţi din toate facultăţile existente în universitate. El asigură legătura între unităţile de cercetare componente şi conducerea Universităţii.
Are rolul de a stabili strategia de cercetare şi creaţie, identifică sursele interne şi externe de finanţare a activităţilor de cercetare ştiinţifică, informează comunitatea academică din Universitate asupra modalităţilor de accesare, întocmeşte documentele de analiză şi diseminare a rezultatelor cercetării, supervizează acţiunile de înfiinţare şi reorganizare a unităţilor de cercetare şi creaţie, încurajează şi susţine relaţiile inter-universitare şi inter-instituţionale pe domeniile specifice, sprijină şi stimulează activitatea de cercetare şi creaţie a membrilor comunităţii academice.
Cercetarea ştiinţifică şi creaţia artistică sunt activităţi prioritare în strategia universitară a UNAGE Iaşi, ele regăsindu-se în gama activităţilor ce decurg din principiile de calitate impuse de perimetrul european. Prin strategia sa globală dar şi prin strategia privind cercetarea ştiinţifică şi creaţia artistică, se urmăreşte consolidarea poziţiei UNAGE în spaţiul naţional, european şi internaţional, precum şi creşterea renumelui şi vizibilităţii sale.
Descarcă:
Strategia activitatii de cercetare si creatie artistica a UNAGE [PDF]
Activitatea de cercetare științifică și creație artistică din UNAGE este coordonată de către Consiliul pentru Cercetare Științifică și Creație Artistică cu sprijinul Comisiei specializate din cadrul Senatului. Asigură orientarea activității de cercetare științifică și de creație artistică din universitate în acord cu Planul strategic, cu programele naționale și internaționale de cercetare, astfel încât să se asigure coerență și funcționalitate în planificarea strategică și luarea deciziilor.
Președinte:
Prorector cercetare și creație artistică, Prof.univ.dr. Octavian Jighirgiu
Membrii din partea Facultății de Teatru
Conf univ.dr. Ioana Petcu-Pădureanu
Conf. univ.dr. Anca Ciofu
Conf. univ.dr. Laura Bilic
Membrii din partea FAVD
Prof.univ.dr. Matei Bejenaru
Prof.univ.dr. Cătălin Gheorghe
Prof.univ.dr. Cristian Nae
Conf.univ.dr. Bogdan Teodor Gavrilean
Membrii din partea FICSMT
Prof.univ.dr. Laura Vasiliu
Conf.univ.dr. Loredana Iațeșen
Conf.univ.dr. Dan Spînu
Membru din partea DPPD
Conf. univ.dr. Dorina Comănescu
Aprobat pe 13 mai 2024, în ședința Consiliului de Administrație