Biblioteca Universității Naționale de Arte „George Enescu” acordă o importanță deosebită documentării şi formării individuale a studentului prin cercetare bibliografică, acces facil și prietenos la carte, la revistă, un conținut bogat și consistent valoric la publicația specializată.
Fondul de publicații al bibliotecii este menținut în actualitate cu noutăţi editoriale naţionale şi internaţionale în cele trei domenii artistice (muzică, arte vizuale şi teatru), dar și pe latura didactică, a educației artistice, pedagogie, studii culturale și interculturale, etică academică, păstrând și linia de tradiție a documentelor cu inestimabilă valoare istorico-documentară.
Biblioteca UNAGE desfășoară o intensă activitate de dezvoltare și de promovare a resurselor disponibile, aici însumând noutățile de carte, de reviste naționale și internaționale de specialitate, de abonare sau free trial pe platforme online cu articole științifice și cărți electronice de cotație internațională – efectiv de valorizare a unui conținut cu tradiție, dar, în același timp, de actualitate pentru toți cititorii noștri. Se efectuează cercetări bibliografice la cerere. Se practică împrumutul şi schimbul interbibliotecar de publicaţii național și internațional.
Biblioteca a fost înfiinţată în anul 1960 cu câteva zeci de volume, în prezent, fondul de publicaţii numără 203.125 unităţi/volume de bibliotecă.
Spațiile destinate bibliotecii cuprind 5 centre de împrumut (inclusiv Mediateca), dotate cu 5 săli de lectură (160 de locuri) și un studio de înregistrări. În cadrul structurii Bibliotecă funcționează și Tipografia și Editura Artes a universității cu personal specializat, ce își desfășoară activitatea specifică editării de carte.
Printre donatorii bibliotecii se numără: Achim Stoia, Elena Donici, George Pascu, Lucia Burada, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, D.D. Botez, Elena și Mihail Cozmei, Cornelia și Adrian Diaconu, Eugenia Maria Pașca, Laura Vasiliu, Viorel Munteanu, Atena Simionescu, Constantin Chiriac, Anca Doina Ciobotaru, Alexa Visarion, Faifer Florin, Călin Ciobotari și mulți alții.
Colecțiile Bibliotecii se pot regăsi în Catalogul electronic prin softul de bibliotecă LIBERTY 5, dar şi pe cel tradiţional (alfabetic, sistematic) pe fişe mobile.
Şef Serviciu Bibliotecă: dr. Rusu Persic Dalia Simona
Str. Costache Negruzzi nr. 9
Email: dalia.persic@unage.ro
tel.: 0232 261218
Str. Costache Negruzzi nr. 7-9, Iaşi 700126
email: biblioteca@unage.ro
Bibliotecari: Gina Orendt, Viviana Farcaș, Andreea Pușcălău.
Fondul dominant al Bibliotecii Centrale: partituri, cursuri de specialitate, cărți (în domenii precum: muzicologie, folclor, bizantinologie, jazz, teatru, coregrafie, estetică, filozofie, istorie, didactică și educație artistică, pedagogie, sociologie, studii culturale și interculturale), precum și periodice românești și străine pe aceleași linii de documentare.
Fondul de publicații de tip carte și periodic: 142.664 volume
muzica – 114.854 exemplare = 28.415 titluri;
teatru – 21.910 exemplare = 9.120 de titluri;
didactica educațională – 5.900 exemplare = 2.090 titluri;
Colecţiile bibliotecii sunt accesibile gratuit tuturor studenţilor, cadrelor didactice şi altor categorii de personal din UNAGE Iaşi. Pentru alte categorii de beneficiari externi, se percepe o taxă de înscriere de 40 lei, cu excepția elevilor din liceele ieșene.
Program Sala de lectură ACHIM STOIA (corp ARTES):
Luni – Vineri: 8.30 – 19.00
Împrumut publicații:
Luni – Vineri: 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00
Program Sala de lectură Fond documentar – unicat (Corp ARTES):
Luni – Vineri: 8.30 – 15.30
Împrumut publicații:
Luni – Vineri: 9.00 – 13.00
Mediatecă – Studio înregistrări
Str. Costache Negruzzi nr. 7-9, Iaşi 700126
Redactori: Teodor Cosmin Todică, Claudiu Murgulescu, Teodor Gabriel Dîrțu
Fondul documente audio-video: 38.857 (CD, DVD, discuri vinil, benzi magnetice, cărți electronice)
Program MEDIATECĂ:
Luni – Vineri: 8.30 – 19.00
Împrumut documente audio-video:
Luni – Vineri: 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00
Pentru inregistrarea evenimentelor majore ale Universității, cererile se depun la Șef Serviciu Biblioteca (Sala7 – Fond documentar) cu cel puțin o saptămână înaintea evenimentului.
Cerere Inregistrare/Sonorizare
Pentru efectuarea unei sesiuni de înregistrări în Studioul de înregistrări al UNAGE, cererile se depun la decanatul facultății spre aprobarea dl./d-nei Decan, ulterior la Șef Serviciu Bibliotecă (Sala 7 – corp Artes), cu minim 14 zile lucrătoare înaintea evenimentului.
Str. Sărărie nr. 189, Iaşi 700451 – la Facultatea de Arte Vizuale si Design
email: biblioteca@unage.ro
Bibliotecari: Mioara Rusu, Cristina Iacomi, Alina Mihaela Ungurean
Fondul de publicaţii: 21.604 volume = 12.146 titluri (cărți și periodice) – din care 639 volume = 382 titluri în domeniul didacticii artistice și 2.467 articole indexate
Fondul dominant: albume de artă, cărți (în domenii precum: istoria și tehnica artei, arhitectură, sculptură, grafică, desen, artă decorativă, desen, pictură, gravură, foto, video, didactică și educație artistică, pedagogie, sociologie, studii culturale și interculturale), precum și periodice românești și străine pe specializările menționate.
Program Sala de Lectură Filiala Copou:
Luni – Vineri: 8.30 – 19.00
Împrumut Sala de Lectură:
Luni – Vineri: 8.30 – 18.00
Program Sala Împrumut Publicații:
Luni – Vineri: 8.30 – 14.00
Str. Costache Negruzzi nr. 7-9, Iaşi 700126
email: edituraartes@gmail.com
Secretar tipografie și editură: Carmen Antochi
Muncitori tipografi: Daniel Popa, Eusebiu Negură
Program TIPOGRAFIE:
Luni-Vineri: 8.00 – 16.00
Tipografia desfășoară activități specifice print-ului de carte, tipărire materiale de promovare, serigrafiere, broșuri, afișe, diplome etc. prin utilizarea echipamentelor digitale pentru print și alte echipamente conexe din dotare.
Este un compartiment necesar procesului de învățământ prin procesele de multiplicare a cursurilor de specialitate, a pieselor de teatru și partiturilor necesare studiului, intrând ulterior în circuitul de împrumut al bibliotecii, dar și prin procesul de digitizare prin scanare a titlurilor selectate ce vor intra în Depozitul Digital al bibliotecii.
Email: Ed.Artes@unage.ro
Redactor: Renata Müler
Director Editură: conf. univ. dr. Diana Beatrice Andron
Link către Editura Artes: https://www.arteiasi.ro/editura-artes/
Program EDITURĂ:
Luni-Vineri: 08.00 – 16.00
Editura Artes asigură editarea unor lucrări ştiinţifice, cursuri universitare, monografii, albume de artă, partituri, traduceri, reviste de specialitate cu caracter științific, didactic și larg cultural, din domeniul artistic.