Află mai multe despre programele pe care noi le oferim și etapele procesului de înscriere și admitere pentru a deveni student.
Facultatea de Arte Vizuale și Design aparține ansamblului de trei facultăți integrate în cadrul Universității Naţionale de Arte „George Enescu”, instituţie publică de învăţământ artistic superior, parte a sistemului naţional de învăţământ, acreditată în condiţiile legii, cu calificativul „Grad de încredere ridicat”, clasificată ca universitate de educaţie şi cercetare ştiinţifică.
Facultatea de Arte Vizuale şi Design are misiunea de a forma specialişti artişti plastici sau teoreticieni care
să participe creator la viaţa culturală contemporană şi la circulaţia valorilor artei româneşti şi universale.
Facultatea de Arte Vizuale şi Design este în categoria A în clasamentul naţional.
Este singura instituție de învățământ superior din România în topul QS Global World Ranking 2018 – domeniul Artă și Design.
- Arte plastice (Pictură)
Programul de studii oferă studenților posibilitatea de cercetare și aprofundare a multiplelor planuri teoretice și practice necesare în procesul realizării unei opere picturale.
Proba 1
practică, eliminatorie, apreciată cu ADMIS sau RESPINS, 5 ore
Desen
Proba 2
practică, tehnica specifică picturii, 50×70 cm, apreciată cu note
Compoziție
- Arte plastice (Pictură) (în lb. Engleză)
Proba 1
eliminatorie, notată cu ADMIS sau RESPINS,
Interviu online (Skype, Zoom, Teams), 15 min., în lb. engleză
Proba 2
practică, eliminatorie, tehnica specifică picturii, 50×70 cm, 5 ore
Desen
Proba 3
practică, tehnica specifică picturii, 50×70 cm, 5 ore
Compoziție
Arte plastice (Sculptură)
Programul de studii are ca scop inițierea și dezvoltarea cunoștințelor studenților privind formele volumetrice, înțelegerea tehnicilor și tehnologiilor pentru sculptură, modelaj, turnătorie, modelarea metalelor și tehnici ceramice.
Proba 1
practică, eliminatorie, notată cu ADMIS sau RESPINS, 5 ore
Desen
Proba 2,
practică, tehnica specifică sculpturii, (modelaj), 5 ore
Compoziție
Arte plastice – Grafică
Arte plastice (Grafică) formează specialiști pentru o arenă profesională extrem de competitivă: grafică publicitară, gravură, animație, gaming. Sunt constituite trei module de studiu: Grafică publicitară – se promovează un flux de creație pentru ilustrație și carte obiect, machetare tipografică, afișe; Grafică de șevalet – sunt dezvoltate investigații creative experimentale în domeniul gravurii, instalației, compozițiilor cu un accentuat caracter eseistic; Animație – sunt abordate tehnici de animație 3D (Autodesk Maya, Blender, SideFX Houdini, Cinema 4D-Maxon), animație 2D (Adobe Creative Suite) și gaming (Unity, Unreal Engine).
Proba 1
practică, eliminatorie, notată cu ADMIS sau RESPINS, în tehnici specifice graficii, 50x70cm, 5 ore
Compoziție
Proba 2
practică, grup de obiecte; gips; model viu, dimensiuni 50x70cm, 5 ore
Desen
Arte plastice (Fotografie – videoprocesarea computerizată a imaginii)
Urmărind atât platforma conceptual artistică cât și cerințele producției publicitare, specializarea Fotografie, video, procesarea computerizată a imaginii are ca misiune să formeze specialiști capabili să realizeze produse de înaltă expresie artistică și calitate tehnică în domeniul imaginii vizuale.
Proba 1
practică, eliminatorie, notată cu ADMIS sau RESPINS
Studiu fotografic pe o temă dată cu recuzita asigurată de universitate; candidatul are la dispoziție 15 min de gândire și 15 min. de realizare a imaginilor. Detalii găsiți în Ghidul admitantului Foto-Video.
Proba 2
Interviu + mapă cu lucrări + scrisoare de intenție atașată în mapă
Mapa conține 20 fotografii tipărite în format aprox. A4, grupate astfel:
A. 5 lucrări studiu portret din care una autoportret;
B. 5 lucrări fotoreportaj (în serie) sau fotografie documentară despre locul în care trăiește candidatul;
C. 3 studii de natură statică
D. 2 fotografii interpretate după 2 lucrări cunoscute din istoria fotografiei
E. 5 lucrări la alegerea candidatului (în mediul fotografic și/sau video în format .mpeg4). Imaginile din mapă vor fi predate și în format digital pe un DVD/memorie USB, atașat la mapă.
Interviul va conține trei întrebări: una din istoria fotografiei, alta din noțiunile de bază ale compoziției fotografice și ultima pe baza mapei de fotografii prezentată de candidat
Scrisoarea de intenție se va depune la Secretariat odată cu dosarul de admitere. Comisia va citi scrisoarea înaintea probei 2.
Artă murală cu opțiunea Ceramică
Având ca fundament tradițiile zonale ale picturii murale religioase și ale decorațiilor murale ieșene, specializarea Artă murală are ca scop formarea de specialiști în următoarele domenii: decorații interioare, amenajări interioare, design de interior, pictură religioasă (murală sau pe lemn), intervenții în spațiul public prin decorații pavimentare sau parietale de exterior, creația de obiect ceramic (artistic sau de serie) etc.
Proba 1
practică, eliminatorie, notată cu ADMIS sau RESPINS
Desen, probă practică, 5 ore.
Proba 2
Compoziție în culoare, probă practică, 5 ore, 50/70 cm sau
Interviu pe baza unei mape de lucrări formată din 10-20 lucrări în tehnici diferite, 15 min.
Design
Specializarea Design impune o ofertă educațională concepută pe trei direcții de asimilare a programei de învățământ: Design de produs, Graphic Design, Design ambiental, ce dispune de o bază materială de ultimă generație pentru toate grupele de studiu: gravator Laser, printer 3D, computere, planșete grafice Wacom, cutter plotter, imprimante laser, scanere, plotter etc.
Proba 1
practică, eliminatorie, notată cu ADMIS sau RESPINS, 5 ore
Desen
Proba 2
Schiță de proiect, probă practică, 50/70 cm .
Modă – Design vestimentar
La programul de studiu Modă – Design vestimentar, pe parcursul anilor de studiu, studenții primesc sprijin în dezvoltarea abilităților creative și practice necesare profesării în industria modei și în explorarea de noi idei și concepte în designul vestimentar și de accesorii. Urmând direcția de studiu Modă-Design vestimentar studenții învață să: utilizeze/aplice în procesul de creație teorii, elemente și principii de design, să înțeleagă sistemul complex al modei, să proiecteze colecții originale atât pentru piața locală cât și cea globală, să aleagă/identifice și să utilizeze tehnicile potrivite de construcție și modelare a propriilor proiecte și idei de vestimentații și accesorii.
Proba 1
eliminatorie, notată cu ADMIS sau RESPINS
Schițe rapide după grup de obiecte (set 3 desene a 15 min. fiecare), probă practică, în creioane, cărbune, tuș, 30/42 cm.
Proba 2
Interviu pe baza unui portofoliu de lucrări, specifice domeniului, prezentate comisiei în original. Tehnica este la alegere, dimensiunea A3, 10-20 lucrări. Timpul alocat, 15 min. Lucrările vor fi prezentate și în format digital (DVD)/memorie USB. Candidatul va atașa la portofoliul de lucrări și o declarație tip, preluată de la comisia de înscriere, prin care se atestă autenticitatea/originalitatea lucrărilor prezentate.
Arte textile – Design textil
La specializarea Arte textile – Design textil, studenții experimentează valențele artistice ale materialelor textile și ale tehnicilor specifice, aplicabile atât pentru designul vestimentar cât și pentru decorațiunile interioare. Încurajăm creativitatea, originalitatea și libertatea de expresie în designul textil.
Proba 1
eliminatorie, notată cu ADMIS sau RESPINS
Schițe rapide după grup de obiecte (set 3 desene a 15 min. fiecare), probă practică.
Proba 2
Interviu pe baza unei mape de lucrări specifice domeniului, prezentate comisiei în original. Mapa conține compoziții decorative min. 4 lucrări 50×70 cm) în tehnica tempera, acril, tehnici mixte și min. 4 desene.
Pedagogia artelor plastice și decorative
Specializarea Pedagogia artelor plastice și decorative are o serie de caracteristici distincte cum ar fi dezvoltarea capacităţii intelectuale și a abilităţilor practice care vor răspunde cerinţelor sociale din aria culturală. Această secţie formează specialişti, personalităţi complexe, teoreticieni sau artişti plastici capabili să participe la instruirea şi dezvoltarea ulterioară a viitoarelor generaţii.
Proba 1
eliminatorie, practică, notată cu ADMIS sau RESPINS, 5 ore, 50/70 cm.
Desen
Proba 2
Compoziție, probă practică, 5 ore
Conservare și Restaurare
Misiunea principală a specializării Conservare și restaurare este axată pe: pregătirea pentru activitatea de conservare și restaurarea operelor de artă; cunoașterea științifică a diferitelor domenii conexe conservării și restaurării operelor de artă; formarea unor personalități cu pregătire complexă, capabile să participe activ la supravegherea, conservarea și restaurarea operelor de artă care țin de patrimoniul cultural național și internațional; promovarea valorilor culturale ținând de specificul național.
Proba 1
eliminatorie, practică, notată cu ADMIS sau RESPINS
Interviu prezentare orală timp 15 min. a formelor de învățământ parcurse, experienței culturale și intențiile artistice, diversele preocupări (care vizează tehnicile artisitce) în domeniul artelor și patrimoniului sau domenii adiacente.
Proba 2,
Culoare – probă practică, 6 ore, reproducerea unui fragment sau a unui detaliu dintr-o lucrare de artă, după o imagine din istora artelor. Tehnică de realizare, la alegere: tempera, acuarelă, pastel sau tehnică mixtă pe hârtie. Dimensiunea maximă a lucrării, 50×70 cm.
Istoria și Teoria artei
Specializarea Istoria şi teoria artei îşi propune să ofere o perspectivă enciclopedică, analitică şi aplicabilă asupra cunoaşterii, înţelegerii, criticii şi comunicării artelor vizuale.
Proba
Comisia va evalua scrisoarea de intenție, depusă anterior la dosarul de înscriere.
Vă invităm să parcurgeți cu atenție Metodologia de admitere pentru mai multe detalii privind desfăşurarea concursului de admitere şi probele de concurs.
În sesiunea din luna iulie concursul se desfășoară după următorul calendar:
17-19 iulie 2024 înscrierea candidaților, interval orar 9:00-15:00
25, 26 iulie 2024 susținerea probelor
În sesiunea din septembrie, pentru locurile rămase neocupate, concursul se desfășoară astfel:
9, 10 septembrie 2024 înscrierea candidaților
12, 13 septembrie 2024 susținerea probelor (evaluarea dosarelor candidatilor de către comisie)
Mai multe detalii privind desfăşurarea concursului de admitere şi desfășurarea probelor de concurs pentru admitere studii licență sunt menţionate în Metodologia de admitere .
SPECIALIZĂRI
STUDII DE LICENŢĂ |
LOCURI
BUGET |
LOCURI
TAXĂ |
LOCURI
ROMÂNI DE PRETUTINDENI |
---|---|---|---|
ARTE PLASTICE (SCULPTURĂ) | 3 | 3 | 1 CB |
ARTĂ MURALĂ (CERAMICĂ) | – | 1 | 1 CB, 1 FB |
ARTE TEXTILE – DESIGN TEXTIL | – | 4 | 2 CB |
PEDAGOGIA ARTELOR PLASTICE ŞI DECORATIVE | 2 | 2 | 1 CB |
CONSERVARE SI RESTAURARE | 1 | 2 | 2 CB |
ISTORIA SI TEORIA ARTEI | 7 | – | 1 CB |
Locurile sunt disponibile pentru sesiunea a II-a de admitere, 12-13 septembrie 2024.
Documente necesare pentru înscriere, detaliate în Metodologia de admitere :
- Cerere tip de înscriere;
- Certificatul de naştere în copie color însoțit de original pentru a certifica conformitatea copiei cu originalul;
- Cartea de identitate în copie color alături de original pentru a certifica conformitatea copiei cu originalul;
- Diploma de bacalaureat în original sau adeverinţa de absolvent cu examen de bacalaureat, (în cazul candidaților înscriși și la altă facultate, se va prezenta o copie legalizată);
- Adeverinţă din care să rezulte calitatea de student (pentru studenţii care doresc să urmeze o a doua specializare);
- Diploma de licenţă sau diploma de absolvire pentru absolvenţii care doresc să urmeze o a doua specializare, însoțită de copie color;
- Adeverinţă medicală, eliberată de cabinetele şcolare sau de dispensarul teritorial de care aparţin, medicul de familie, din care să rezulte că sunt apţi pentru profilul şi specializarea la care concurează. Candidaţii cu deficiențe și afecţiuni cronice vor prezenta și o adeverinţă medicală vizată de comisia medicală judeţeană de expertiză şcolară şi profesională, în care se va menţiona expres gradul deficienţelor;
- 4 fotografii tip buletin de identitate;
- Dovada plății taxei de înscriere în valoare de 200 lei pentru toate specializările, 100 lei pentru specializarea Istoria și Teoria artei. Taxa se achită direct la casieria UNAGE sau prin transfer bancar**.
- Cerere pentru scutirea taxei de înscriere la care se anexează documentele doveditoare.
Suplimentar, pentru ROMÂNII DE PRETUTINDENI sunt necesare formularele descărcate de AICI. Datele generale și cadrul legislativ sunt descrise în pagina „Români de pretutindeni”.
*Elevii liceelor de specialitate (arte) care au obţinut în clasele a XI-a si a XII-a premiile I, II , III şi menţiune la olimpiadele naţionale ale liceelor de artă sau la olimpiadele şcolare internaţionale de specialitate, recunoscute de Ministerul Educaţiei și Cercetării vor fi înscrişi pe locuri finanţate, fără examen de admitere, în funcţie de specializarea la care au obţinut distincţia. Lista olimpiadelor naţionale sau internaţionale se poate consulta pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale, secţiunea învăţământ preuniversitar: https://www.edu.ro/olimpiade- si-concursuri.
** Achitarea taxei prin transfer bancar se efectuează cu 3 zile înainte de depunerea dosarului. Se are în vedere că nu se pot face plăți către Trezorerie din YouBRD, BT24Pay, IngPay.
Scrisoarea de intenție
Portofoliul de lucrări
Suplimentar, pentru ROMÂNII DE PRETUTINDENI sunt necesare formularele descărcate de aici.
Toate documentele se denumesc corespunzător și se anexează la un singur mesaj. Dacă acest lucru nu este posibil, se utilizează google drive cu optiunea de acces la documente.
Documente:
Metodologia de admitere
Cerere înscriere [.doc] [.pdf]
Declarație privind originalitatea portofoliului [.doc] [.pdf]
Conținut scrisoare de intenție pentru specializarea Arte textile-Design textil
Conținut scrisoare de intenție pentru specializarea Fotografie-videoprocesarea computerizata a imaginii
Ghid admitere Foto-Video
Specializarea Arte plastice (Pictură) (predare în limba Engleză)
Departamantul pentru Pregătirea Personalului Didactic organizează cursuri de pregătire pentru activitatea didactică pe durata studiilor universitare de licență, sub formă de modul opțional. Detalii suplimentare despre DPPD se găsesc aici.
Documente:
Detalii înscriere
Fișă de înscriere nivel I
Scrisoare de intenție
Acord GDPR
Contract de studii pentru nivel I
Valorile taxelor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ din Iaşi sunt reactualizate anual şi sunt stabilite în şedinţă de Senat. Tot Senatul universităţii este organismul de conducere care îşi rezervă dreptul de a modifica valorile taxelor pe parcursul unui an universitar.
Găsești aici toate tipurile de taxe, valabile în anul universitar curent, în funcție de domeniu și programul de studii.
Taxele de admitere și înmatriculare pentru sesiunile din anul 2024 se vor achita după cum urmează:
1. Prin virament bancar astfel:
BENEFICIAR : Universitatea Națională de Arte “George Enescu” din lași sau UNAGE Iasi
Cont IBAN : RO44TREZ40620F330500XXXX
Cod fiscal : 4540925
Explicații :
La explicație trebuie specificat obligatoriu tip taxa (scolarizare, admitere sau înmatriculare), denumirea facultății pe scurt (FAVD) și nume prenume student.
Exemplu : Taxa admitere, FAVD, Popescu Ion
2. La casieria universității din lași, str. Cuza Vodă nr. 29 astfel:
- De luni pana joi in intervalul orar 8.30- 10.00 și 12.00 -15.00
- Vineri în intervalul orar 8.30 – 10.00 și 12.00 – 13.00
Candidatii vor include în dosar dovada plății, indiferent de modalitatea de achitare a taxei.
Sesiunea de pregătire pentru admitere în anul universitar 2024-2025 se desfășoară la sediul facultății din str. Sărărie 189, astfel:
- Specializarea Pictură, 15- 17 Iulie 2024
- Specializarea Grafică, 15-19 Iulie 2024
- Specializarea Fotografie, videoprocesarea computerizată a imaginii, 15-17 Iulie 2024 (vezi, foto-video.arteiasi.ro)
- Specializărea Arte textile-Design textil în perioada 15-17 Iulie 2024.
Rezultate finale sesiunea a II-a, 2024
Descarca: Rezultate sesiune septembrie
Rezultate finale sesiunea Iulie, 2024
Arte plastice (Pictură)
Arte plastice (Pictură) (în lb. Engleză)/Fine arts (Painting)
Arte plastice (Sculptură)
Arte plastice (Grafică)
Arte plastice (Fotografie-videoprocesarea computerizată a imaginii)
Artă murală (Ceramică)
Modă-Design vestimentar
Arte textile-Design textil
Pedagogia artelor plastice și decorative
Design
Conservare și Restaurare
Istoria si Teoria artei
Pașii pe care îi urmezi după ce ai fost admis la studii
Candidații români declarați admiși pe locurile la buget sau taxă achită taxa de înmatriculare în anul I de studii, în perioada 1- 6 august 2024. Cei care nu vor respecta termenul dat, vor fi declaraţi retraşi, iar în locul lor vor fi înscrişi următorii candidaţi de pe listele de admitere.
1. Achitarea taxei de înmatriculare
Achitarea taxei de înmatriculare în valoare de 200 lei se realizează în contul de Trezorerie al Universitatii, asemănător cu plata taxei de înscriere sau la casieria din Strada Cuza Voda nr 29, Casa Bals, Etaj 1.
Pentru virament bancar
BENEFICIAR : Universitatea Națională de Arte “George Enescu” din lași
Cont IBAN : RO44TREZ40620F330500XXXX
Cod fiscal : 4540925
Explicații :
Se specifică obligatoriu taxă înmatriculare, (FAVD) si nume prenume student, specializare.
Exemplu : Taxa inmatriculare, FAVD, Popescu Ion, Pictură
Nu se accepta plăţi din REVOLUT, BT24Pay, IngPay
Confirmarea plății se transmite prin email la adresa secretar.favd@unage.ro
Candidații Români de pretutindeni declarați admiși nu achită taxa de înmatriculare dar completează Formularul de înmatriculare.
2. Completarea formularului de înmatriculare
Completați următorul formular pentru înmatricularea la studii de licență în anul universitar 2024-2025.
3. Semnarea contractului de studii
La începutul anului universitar, în perioada 1-11 octombrie 2024, studenții din anul I vor semna contractele de studii, inclusiv cele pentru înscrierea la cursurile Departamentului de Pregătire Psihopedagogică (pentru cei care urmăresc să parcurgă o carieră didactică). Contractele semnate se depun la secretariatul facultății, confom programării anunțate.