Miercuri, 01 iunie 2022, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași va acorda înaltul titlu academic de DOCTOR HONORIS CAUSA regizorului de teatru și film, profesorului SILVIU PURCĂRETE. Ceremonia va fi prezidată de Rectorul universității, Prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, care va rosti un cuvânt de deschidere.
Silviu Purcărete s-a născut la București, România, în anul 1950. A absolvit secția de regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” din București, în 1974. De peste douăzeci de ani montează în teatrul românesc și european, în special la Teatrul Bulandra din București, Teatrul Național din Craiova și Teatrul Național din Sibiu.
În 1986 pune în scenă un spectacol cu piesa Il Campiello de Goldoni cu care câștigă Premiul Național pentru Teatru. In 1989 devine colaborator și apoi regizor al Teatrului Național din Craiova, unde una dintre cele mai importante producții ale sale a fost Ubu Rex cu scene din Macbeth după Jarry și Shakespeare (1990). Trei ani mai târziu devine directorul Teatrului Bulandra din București. Multe dintre spectacolele puse în scenă la Craiova: Piticul din grădina de vară, Ubu Rex cu scene din Macbeth, Titus Andronicus, Phaedra, Danaidele, Orestia, Măsură pentru măsură și Furtuna au fost prezentate la numeroase festivaluri de teatru din întreaga lume: Edinburgh, Avignon, Tokyo, Melbourne, Glasgow, Montreal, Bath, Varna, Gdansk, Viena, Amsterdam, Bruxelles etc. În 1996 devine director la Centre Dramatique National din Limoges, Franța, unde pune în scenă Orestia, Trei surori și Dom Juan.
În străinătate pune în scenă și opere lirice printre care: La Bohème de Giacomo Puccini (Opera Essen), Parsifal de Richard Wagner (Scottish Opera), Roberto Devereux de Gaetano Donizetti (Wiener Staatsoper), Castor et Polux de Jean-Philippe Rameau (Opera Bonn), Satyagraha de Phillip Glass (Opera Bonn).
A montat de asemenea Faust’s Prologue, prezentat la Festivalul Chalon dans la Rue, și Faust, pentru Festivalul de la Sibiu (2007). Spectacolul Faust după Goethe a fost un mare succes la Edinburgh International Festival în 2009, și a fost urmat de Călătoriile lui Gulliver după Jonathan Swift (2012), Oidip după Sofocle (2014), pentru Festivalul de la Sibiu și Povestea prințesei deocheate (2018).
Înființează propria sa companie teatrală în 2002, iar din 2003, Silviu Purcărete devine membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa.
Spectacolele sale au primit numeroase premii și au fost elogiate de critică, atât pe plan național cât și internațional, devenind faimoase pentru componenta lor vizuală și tratarea liberă a textelor dramatice. Cele mai importante premii și distincții: (1) Edinbourgh 1991 – Premiul criticii pentru cel mai bun spectacol (UBU REX) si Premiul fundatiei Hamada, (2) Golden Globe awards 1995: Premiul Peter Brook pentru cea mai buna punere în scena (FURTUNA de Shakespeare à Nottingham Playhouse), (3) Montreal 1993 – Premiul pentru cel mai bun spectacol străin, (4) Edinburg 2013 – Premiul Herald Angel.
Decorații: (1) ROMANIA: Comandor al ordinului “STEAUA ROMANIEI”, (2) FRANTA: Chevalier des Arts et des Lettres.
Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, se va desfășura, Miercuri, 01 iunie 2022, la sediul Rectoratului, Casa Balș, strada Cuza Vodă 29, în sala Eduard Caudella, începând cu ora 11.00. Laudatio va fi prezentat de Prof. univ. dr. Alexa Visarion. La ceremonie vor fi prezenți artiști din lumea artistică și academică, reprezentanți ai autorităților locale, președintele UNITER, Dragoș Buhagiar.