Vineri, 1 noiembrie 2024, de la ora 16.00, sunteți invitați la deschiderea expoziției Limbo Schengen a artistului spaniol Alonso Calero (ChatoZero), curatoriată de Conferențiar univ. dr. Oana Maria Nae, la CIAC Baia Turcească (etajul 1) din Iași.
În acest proiect expozițional, artistul Alonso-Calero (ChatoZero) propune publicului o serie de instalații și artefacte artistice printr-o abordare speculativă asupra utopiei unui viitor dezirabil (Voros, 2001) în care granițele nu mai sunt elemente politice și economice, ci sunt concepute ca dispozitive organice, fiind articulate în formă flexibilă, permeabilă sau plutitoare. Frontierele, percepute îndeosebi ca elemente solide, rezistente, acționează aici ca structuri flexibile care se adaptează la populații, comunități și climă (Dunne & Raby, 2013), pentru a evita să mai fie punctul central al conflictelor umane în politică și al agresiunii climatice împotriva naturii.
Memoria graniței o face rezistentă. Însă limita teritoriului este permeabilă tranzitului uman și, prin urmare, aceasta este starea sa naturală. Artistul folosește și scoate în evidență aici conceptul de Limes. Limes este un termen care provine din limba latină. În epoca romană, acest termen definea granițele. Limes, din care derivă și termenul ”Limbo”, este, de asemenea, termenul filozofic și conceptual folosit de Eugenio Trías.

–––
José María Alonso Calero (Málaga, Spania) este cercetător, artist și profesor în Media Art la Facultatea de Arte Frumoase a Universității din Málaga. Pregătirea sa interdisciplinară (comunicare audiovizuală, tehnologie informatică, design) i-a permis să exploreze diferite formate de instalare și să hibridizeze cu diferite discipline. Proiectele lor sunt polivalente și multiformate, de instalare, relaționale, tehnologice și audiovizuale.