Înfiinţată în 1860 ca Şcoală de pictură, devenită în 1864 Şcoală naţională de Belle Arte după modelul occidental, prima instituţie de nivel superior din învăţământul românesc de artă a funcţionat continuu până în prezent, în pofida vremurilor din perioada comunismului, când Academia de Arte Frumoase Iaşi (cu titulatura adoptată în 1931) a fost transformată în Facultatea de Desen (1950), iar apoi în Facultatea de Arte Plastice (1978). Din anul 2012 poartă denumirea de Facultatea de Arte Vizuale şi Design.
Facultatea de Arte Vizuale și Design aparține ansamblului de trei facultăți integrate în cadrul Universității Naţionale de Arte „George Enescu”, instituţie publică de învăţământ artistic superior, parte a sistemului naţional de învăţământ, acreditată în condiţiile legii, cu calificativul „Grad de încredere ridicat”, clasificată ca universitate de educaţie şi cercetare ştiinţifică. Facultatea de Arte Vizuale şi Design are misiunea de a forma specialişti artişti plastici sau teoreticieni care să participe creator la viaţa culturală contemporană şi la circulaţia valorilor artei româneşti şi universale.
Facultatea de Arte Vizuale şi Design este în categoria A în clasamentul naţional. Este singura instituție de învățământ superior din România în topul QS Global World Ranking 2018 – domeniul Artă și Design.
Studii universitare
În cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design Iași, procesul de formare pentru învăţământul de zi, este structurat astfel:
Pentru studiile de licență, facultatea cuprinde următoarele specializări:
- Arte plastice – Pictură,
- Arte plastice – Pictură (în lb. Engleză)
- Arte plastice – Sculptură,
- Arte plastice – Grafică
- Arte plastice (Fotografie, video, procesarea computerizată a imaginii)
- Arta murală cu opţiunea Ceramică
- Design (Design ambiental, Design de produs, Design grafic)
- Modă – Design vestimentar
- Arte textile – Design textil
- Pedagogia artelor plastice și decorative
- Conservare și restaurare (Restaurare pictură murală, Restaurare pictură tempera)
- Istoria și teoria artei
Toate formele de învățământ sunt cu frecvență.
Studii de Master profesional în domeniul Arte vizuale pe durata a 2 ani, cu specializările:
Teorii şi practici în artele vizuale | Pictură | Sculptură – practici contemporane | Grafică, ilustrație, animație | Fotografie și artă video | Artă murală și ceramică în spațiul public | Studii de modă | Design | Conservarea și Restaurarea operei de artă
Școala Doctorală pentru domeniul Arte Vizuale funcționează în cadrul Instituției Organizatoare a Studiilor Universitare de Doctorat a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași din anul universitar 2007-2008, acoperind Programul de Studii Universitare de Doctorat, cu o perioadă de trei ani, în cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design, alături de celelalte două școli doctorale din cadrul I.O.S.U.D., pentru domeniile Muzică și Teatru, în cadrul prevederilor „Convenției de la Bolognia” de organizare a învățământului superior artistic românesc, de nivel european.
A fost înființată în urma numeroaselor semnale venite din partea absolvenților institutelor de artă din România. Potrivit aprobării de înființare provizorie, aceasta funcționează începând cu anul 2007 în cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design, având menirea de a forma specialiști, creatori și teoreticieni, în domeniul artelor vizuale, de a alinia cercetarea artistică și științifică din învățământul artistic superior românesc la un nivel european, de a contribui la dezvoltarea culturii românești și universale.
Absolvenții Școlii doctorale Arte vizuale pot să-și valorifice ulterior, în plan superior, cunoștințele teoretice și practice acumulate, creându-și astfel o punte necesară către cercetarea superioară de nivel postdoctoral, privind valorizarea creației plastice în domeniul artistic vizual.
Doctorat ştiinţific, care are ca finalitate producerea de cunoaştere ştiinţifică originală, relevantă internaţional, pe baza unor metode ştiinţifice; doctoratul ştiinţific este o condiţie pentru cariera profesională în învăţământul superior şi cercetare; doctoratul ştiinţific se întemeiază pe cercetare creatoare şi studiu ştiinţific avansat, care contribuie la dezvoltarea de cunoştinţe, competenţe şi abilităţi cognitive şi artistice; este un doctorat de cercetare performantă, care să reprezinte o contribuţie semnificativă şi originală ce produce cunoaştere novatoare în domeniul de referinţă – Arte Vizuale.
Doctorat profesional, în domeniul Arte Vizuale, care are ca finalitate producerea de cunoaştere originală pe baza aplicării metodei ştiinţifice şi a reflecţiei sistematice asupra unor creaţii artistice de înalt nivel naţional şi internaţional şi care pot constitui o bază pentru cariera profesională în învăţământul superior şi în cercetare; studiile universitare ale doctoratului profesional pot fi urmate de practicieni ai artelor vi zuale afirmaţi la nivel naţional şi internaţional, a căror activitate artistică este vizibilă şi are identitate distinctă ce poate fi integrată unui concept original, de anvergură teoretică şi de practică artistică.
Detalii cu privire la admitere, regulamente și alte informații care vizează activitatea de student doctorand se regăsesc pagina dedicată, inclusiv în platforma informativă a studenților doctoranzi și profesori îndrumători din școlile doctorale din UNAGE, DOCTART.ro.
Descarcă: Ghid de studii FAVD (pdf, 1,6MB)
Contact
Facultatea de Arte Vizuale și Design
Adresa: Str. Sărărie nr. 189, Iaşi 700451, România
Telefon: 004-0751511296
E-mail: secretariat.favd@unage.ro, secretariat.favd@gmail.com
FAVD în social media