Subordonat Facultăţii de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice și Școlii Doctorale în domeniul Muzică din Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iaşi, centrul a fost constituit şi acreditat de CNCSIS în 2004. În prezent funcţionează pe baza Hotărârii Senatului din februarie 2012. Centrul integrează și susține cercetarea în domeniul muzicii academice și tradiționale, manifestată prin creații muzicologice, interpretative și componistice ale cadrelor didactice, doctoranzilor şi masteranzilor facultăţii.
Obiectivele Centrului de cercetare şi creaţie artistică “Ştiinţa Muzicii”:
- cuprinderea într-o viziune holistică a creaţiei componistice, a interpretării muzicale şi a muzicologiei practicate de cadrele didactice, doctoranzii şi masteranzii facultăţii.
- organizarea de simpozioane, conferinţe, colocvii, stagii de pregătire, seminarii şi dezbateri în toate ramurile teoriei şi practicii muzicale, urmărindu-se relaţionarea disciplinelor şi profesiilor muzicale, a domeniilor şi temelor de cercetare, în spiritul transdisciplinar şi intercultural al contemporaneităţii;
- elaborarea şi coordonarea unor proiecte de cercetare/creaţie sau a unor proiecte culturale menite să stimuleze investigarea trecutului şi prezentului artei ieşene, promovarea tinerilor artişti, relaţionarea trăsăturilor identitare cu embleme ale culturii muzicale universale;
- iniţierea şi dezvoltarea de raporturi de colaborare cu diferite instituţii româneşti şi internaţionale vizând realizarea unor activităţi de cercetare, promovare a produsului artistic, educaţie cultural-artistică a tinerilor şi a adultilor.
- polarizarea interesului şi activităţii specialiştilor în domeniile abordate, favorizarea contactelor şi cooperarii dintre diferitele instituţii, precum şi a colaborării între autorităţi şi societatea civilă;
- editarea, traducerea şi publicarea de partituri şi lucrări ştiinţifice, editarea de cd-uri, dvd-uri – realizări de autor ale membrilor comunităţii muzicale ieşene.
Activităţi
- organizarea periodică de simpozioane, conferinţe pe tematici tradiţionale ale cercetării ieşene;
- organizarea Colocviului de Muzicologie în cadrul Festivalului Muzicii Românești;
- organizarea anuală a Conferinței Naționale/Internaționale a Școlilor Doctorale – domeniul Muzică, în colaborare cu Școala Doctorală a UNAGE, cu Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, alături de alte instituții artistice de profil;
- participarea şi organizarea unor congrese de muzicologie în colaborare cu universităţi şi/sau organizaţii internaţionale de profil;
- organizarea unor festivaluri şi concursuri cu participarea studenţilor (Festivalul muzicii româneşti, Concursul de compoziţie „Alexandru Zirra”, Concursul de muzicologie Musicologia Mirabilis, Simpozionul Național Studențesc de Muzicologie Musicologia Mirabilis, Concursuri de interpretare muzicală);
- organizarea şi promovarea stagiunii muzicale a UNAGE;
- publicarea de studii şi lucrări valorificând rezultatele cercetării în plan naţional şi internaţional prin revistele Centrului cu difuzare în format editabil sau online;
- Artes Journal of Musicology;
- volumul Conferinței Școlilor Doctorale (Domeniul Muzică);
- Musicologia Mirabilis;
- Arta on line
Revista Artes. Journal of Musicology
Publică studii de cercetare în principalele domenii ale muzicologiei: Istoria muzicii, Teoria muzicii, Analiză muzicală, Estetică muzicală, Etnomuzicologie, Bizantinologie muzicală, Teoria interpretării muzicale.
Numărul 1 al revistei ARTES a apărut în 1996, fiind conceput ca un volum de studii de teoria artei (muzică, teatru, arte plastice), volum publicat de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Începând cu numărul 4, profilul tematic al revistei devine exclusiv muzical. Conţinutul şi periodicitatea sa au fost în strânsă legătură cu Simpozionul Naţional de Muzicologie „Ştiinţa muzicii”, organizat, începând cu 1997, de Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, cu Simpozionul Naţional de Muzicologie „Identitate și contextualitate stilistică în creația muzicală românească”, inițiat de aceeași instituție în 2007, cu Simpozionul Internațional de Bizantinologie, inițiat în 2008 şi cu obiectivele Centrului de cercetare „Ştiinţa muzicii”, acreditat CNCSIS în 2004. Odată cu numărul 11/2011, revista ARTES a devenit bilingvă, fiind publicată în versiunile română și engleză și indexata în baze de date internaționale CEEOL (Central and Eastern European Online Library) și ERIHPLUS.
Tematica s-a extins cuprinzând și cercetări de bizantinologie, iar de la nr. 15 denumirea revistei se schimbă în Artes. Revistă de Muzicologie.
Din anul 2017, revista Artes. Journal of Musicology (redactor șef: prof. univ. dr. Laura Vasiliu; comitetul editorial: conf. univ. dr. Gabriela Vlahopol, conf. univ. dr. Diana Beatrice Andron, conf. univ. dr. Zamfira Dănilă, conf. univ. dr. Rosina Caterina Filimon) include și rezultatele cercetării bizantinologice alături de cele specifice muzicologiei generale.
În perioada anilor 2020-2024, revista Artes. Journal of Musicology sub coordonarea colectivului științific menționat căruia i s-a alăturat și lector univ. dr. Mihaela Georgiana Balan, a câștigat importanță prin diversificarea domeniilor de interes ale cercetătorilor de la diferite instituții academice de profil din țară sau din străinătate, mai mult, prin colaborarea benefică dintre reprezentanții Școlii Doctorale – Domeniul Muzică (UNAGE) și cadrele didactice din Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice.
Bunăoară, în 2020, s-au publicat 2 numere (23-24) ale revistei Artes. Journal of Musicology alături de volumul Artă și Cercetare provocări contemporane Art and Research – Contemporary Challenges.
Mai mult, volumele 25-26 ale periodicului științific au reunit lucrările prezentate la Conferința Internațională a Școlilor Doctorale din Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (4-6 noiembrie, 2021). Tema conferinței din anul 2021, Sensuri ale interpretării în cercetarea artistică – a fost deosebit de ofertantă pentru cercetarea de specialitate. De exemplu, volumul 26, Artes. Revistă de muzicologie, se recomandă prin titluri de interes și autori de notorietate, dar și prin lucrări ale tinerei generații de cercetători – toate grupate în cele trei secțiuni: 1. Direcții, teme, stiluri noi în hermeneutica artei sonore; 2. Studii de bizantinologie – metode clasice extinse; 3. Cercetări doctorale.
Volumele 27-28 din periodicul menționat, au inclus în primul rând studiile finalizate în urma participării autorilor la Conferința Internațională a Școlilor Doctorale din Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (3-5 noiembrie, 2022), prilej cu care cercetătorii au susținut comunicări subsumate temei intitulate Intersecții în Cercetarea Artistică Modelul Celuilalt și Cultura Mobilității, alături de alte articole concentrate pe diferite problematici de analiză și de receptare ale fenomenului sonor.
În anul 2023 (2-3 noiembrie), a avut loc Conferința anuală a școlilor doctorale din Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași – Ce și cum cercetăm în domeniul artistic? Conținuturi și metode, care și-a propus să ofere participanților o platformă de dezbateri privind tematicile și metodele de cercetare artistică, precum și posibilitatea unui schimb de idei benefic pentru toți cei implicați, doctoranzi, profesori îndrumători sau profesioniști din domeniu. Conceptul general al conferinței își găsește expresia în tematici specifice celor trei domenii Arte vizuale, Muzică și Teatru și Artele spectacolului, prezentările și dezbaterile având loc atât în sesiunea plenară cât și în cele trei secțiuni. Lucrările conferinței au fost publicate într-un volum bilingv, indexat în baze de date internaționale.
În cadrul Conferinței Școlilor Doctorale din anul 2024 (5-6 decembrie) – Domeniul Muzică, în colaborare cu Centrul de Cercetare Știința Muzicii și cu Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, s-au lansat 2 volume – WHAT and HOW do we research in the artistic field? Contents and methods și Artes. Revistă de muzicologie/Artes. Journal of Musicology, nr. 29-30 (Editura Artes, Iași, 2024) ce conțin rezultate ale cercetărilor ediției anterioare a evenimentului mai sus menționat.
Revista Musicologia Mirabilis
Este receptată ca o împlinire a tinerilor muzicologi, studenţi, masteranzi, doctoranzi, formaţi în cadrul unor instituţii prestigioase de învăţământ muzical superior (Iaşi, Cluj, Bucureşti, Chişinău).
- În anul 2003, avea loc prima ediţie a Simpozionului sub coordonarea mentorilor muzicologi – prof. univ. dr. Laura Vasiliu şi prof. univ. dr. Gheorghe Duţică. Lucrările, concentrate în special pe tematica universală, au fost publicate în primul volum Musicologia Mirabilis la Editura Dominor, Bucureşti, 2005. În cuprinsul aceluiaşi an, a avut loc o extensie a simpozionului, prin organizarea Concursului Naţional Studenţesc de Muzicologie, cu tematica Receptarea artei enesciene în contextul culturii universale româneşti, studiile tinerilor cercetători fiind reunite în volumul al II-lea, apărut în 2007, la Editura Artes, Iaşi.
- Următoarea ediţie a simpozionului s-a desfăşurat în anul 2007, cuprinzând lucrări organizate pe secţiuni diverse (Teorie şi formă, Stilistică-Muzică universală, Stilistică – Muzică românească, Estetică muzicală) ce au fost incluse în 2009, în volumul al III-lea.
- Volumele IV și V din Musicologia Mirabilis s-au publicat la Editura Artes, în anul 2017 și, respectiv, în 2019.
- În anul 2021, sub coordonarea comitetului științific și de organizare (conf. univ. dr. Diana Beatrice-Andron; conf. univ. dr. Loredana Iațeșen, conf. univ. dr. Gabriela Vlahopol, lect. univ. dr. Mihaela Balan), s-a desfășurat la Iași în data de 24 iunie Concursul Național Studențesc de Muzicologie, ediția a II-a – Musicologia Mirabilis, cu participarea studenților din Iași, Cluj și București.
- În anul 2022, în perioada 24-25 noiembrie, a avut loc Simpozionul Național Studențesc de Muzicologie, Musicologia Mirabilis, ediția a VII-a. Au participat studenți, masteranzi și doctoranzi de la Universitatea Națională George Enescu, Iași, Universitatea Națională de Muzică București, Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, Universitatea Emanuel din Oradea.
- În perioada anilor 2023-2024, s-au editat volumele VI-VII ale periodicului menționat, ce au cuprins studiile studenților, masteranzilor și doctoranzilor participanți la Simpozionul Național Studențesc de Muzicologie în 2022, respectiv 2023.
- În anul 2023, s-a desfășurat ediția a VIII-a a Simpozionului Național Studențesc Musicologia Mirabilis, subsumată temei De la romantici la contemporani. Perspective și viziuni stilistice în muzica universală și românească, în care au participat studenți și masteranzi din mai multe centre: Universitatea Națională de Muzică București, Academia Națională de Muzică Dima din Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea de Arte din Târgu- Mureș.
- În perioada 15-16 noiembrie 2024 a avut loc ediția a IX-a a Simpozionului Musicologia Mirabilis cu participare internațională reunind studenți, masteranzi doctoranzi din Iași (UNAGE), Academia Națională de Muzică G. Dima din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Națională de Muzică București, Academia de Muzică din Riga, Letonia.
- Tema cunoscută încă din edițiile anterioare, De la romantici la contemporani, Perspective și viziuni stilistice în muzica universală și românească este ofertantă, dovadă fiind și integrarea celor 27 de titluri ale comunicărilor în secțiuni provocatoare din muzicologia generală, bizantină, psihologia muzicii, educația muzicală, organologia. O scurtă trecere în revistă a principalelor secțiuni (Compozitori și opusuri semnificative ale școlilor naționale din secolul al XIX-lea; Contribuții ale compozitorilor și cercetătorilor români în dezvoltarea culturii muzicale; Muzica psaltică în cercetarea contemporană; Psihologia muzicii, educația muzicală și organologia direcții de interes actual în cercetarea artistică; Inovații moderne și postmoderne în muzică. Tradiție, avangardă, sinteză, multiculturalism), reflectă nivelul tot mai aprofundat al tinerilor cercetători care studiază în diferite instituții universitare. În cadrul evenimentului a avut loc lansarea volumului VII, Musicologia Mirabilis, ce conține studiile care au fost susținute cu ocazia Simpozionului Național Studențesc, ediția a VIII-a.
- În anul 2008 studenții Universității Naționale de Arte George Enescu își propuneau publicarea continuă a articolelor în revista Arta on line, într-un nou format ce urmărea accesibilizarea informațiilor legate de viața artistică ieșeană, pentru studenții din țară și din străinătate dar și pentru publicul doritor de critică specializată. Materialele postate sunt cronici, recenzii, interviuri, eseuri din domeniile muzică, teatru, arte vizuale.
- În anul 2015 revista Arta on-line devine o publicație online de specialitate a Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicalehttp://revistaartaiasi.ro Teoretice, în care sunt postate periodic articole de critică muzicală sau în genuri jurnalistice diverse semnate de studenți și cadre didactice. De atunci până în prezent, tinerii cercetători și cadrele didactice publică frecvent, semnalând relevanța unor evenimente muzicale din cadrul UNAGE dar nu numai.
Festivalul Muzicii Românești
Una dintre manifestările prestigioase ale comunității artistice universitare ieșene este Festivalul Muzicii Românești, organizat de Filarmonica Moldova, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Opera Națională Română Iași, eveniment emblematic care a adus în atenția publicului lucrări moderne și contemporane aparținând atât tinerilor compozitori, cât și unor nume consacrate ale culturii muzicale românești.
Festivalul în perioada anilor 2021-2024 (edițiile XXII-XXVI) a inclus genuri, stiluri și categorii diverse, de la cele ale muzicii tradiționale culte până la muzica de avangardă, electronică și electroacustică. Pe lângă concerte simfonice, camerale, corale, recitaluri instrumentale și vocal-instrumentale susținute de ansambluri şi interpreți de renume internațional, programul festivalului a vizat și câteva evenimente cu caracter omagial. Dintre obiectivele constante urmărite în derularea celor cinci ediții al Festivalului Muzicii Românești amintim: promovarea creației contemporane, prin participarea unor ansambluri specializate cu o activitate remarcabilă la numeroase evenimente de profil din arealul autohton și internațional (Sonomania, Atem, AdHoc, Contraste, TimbrIS, Strings in ConnectiON), punerea în valoare a unor opusuri necunoscute în cadrul recitalurilor/concertelor/spectacolelor de operă /lansărilor de volume, partituri de tip restitutio (montarea operei Făclie de Paști de Alexandru Zirra, Richard Oschanitzky Revedere 85, recitalul susținut cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la nașterea compozitoarei Mansi Barberis, colocviul dedicat lansării partiturilor de tinerețe pentru pian semnate de George Enescu, demers datorat efortului pianistei Raluca Știrbăț; conferința susținută de prof. Ioana Bentoiu, etc.).