Complexul Muzeal Național Moldova Iași, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iași – Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, invită publicul la Recitalul cameral, care va avea loc la Palatul Culturii din Iași, sala „Henri Coandă”, duminică, 9 iunie 2024, la ora 13:00.
Vor participa: CĂLIN FĂRCĂȘEL (flaut; lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Iași), RADU COTOMAN (vioară; concertmaistru la Opera Națională Română din Iași), NICUȘOR MĂRDĂRESCU (oboi, corn englez; Opera Națională Română din Iași) și invitații lor speciali LIU WEI (voce, fluier, flaut; Mongolia) și HIROKO MINAKAMI (pian, compoziție; Japonia).
Din program: Ennio Morricone, Henry Mancini, Grigoraș Dinicu, Johannes Brahms, George Enescu, Gustav Holst, Bedřich Smetanas, urtyn duu (muzică populară mongolă, parte din Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO).
HIROKO MINAKAMI, pian, compoziție (Japonia). A început să cânte la pian la vârsta de 3 ani, reproducând melodii auzite la radio și TV, și a început să ia lecții de la 6 ani. A studiat sub îndrumarea lui Walter Panhofer la University of Music and Arts, Viena (1978), apoi a lui Jan Horák la Musashino Academia Musicae, Tokyo (din 1979). A debutat în 1989 în Melbourne, concert urmat de un turneu în Australia. A studiat cu Lev Naumov la Conservatorul „P.I. Ceaikovski” din Moscova (1991), apoi cu Ana Iftinchi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București (1993). A susținut recitaluri in Australia, China, Australia, România, Coreea etc. A fost invitată să susțină recitaluri la aniversările de 35, 40, 45 și 50 de ani de relații diplomatice între Japonia și China, precum și concerte în Chicago, Los Angeles, Kuala Lumpur, Paris, Londra, Noordoostpolder. Din 1996 a susținut peste 3.000 de concerte în Europa și Asia, a compus muzică pentru emisiuni TV din Japonia și a lansat 12 CD-uri. În ultimii ani a depus eforturi constante de sensibilizare a opiniei publice privind importanța menținerii păcii susținând concerte la așa-numitele piane hibaku –câteva piane ce nu au fost distruse de bomba atomică în Hiroshima, acum recondiționate și deținute de diverse persoane sau asociații.
LIU WEI, voce, fluier, flaut (Mongolia). Cunoscut ambasador al urtyn duu („cântec lung”), muzică populară mongolă caracterizată prin faptul că fiecare silabă este prelungită, astfel încât o melodie de patru minute poate consta din zece cuvinte. În 2005, UNESCO a inclus acest gen în lista Patrimoniului Cultural Imaterial. Liu Wei cântă la instrumentul numit tsuur, un tip de flaut specific populațiilor mongole din zona Munților Altai. Triburile Uriangqu’ai au numit tsuurul „Tatăl muzicii”. Tehnica asociată acestui instrument poartă numele khöömii, un cântat difonic (cântat armonic sau cântat din gât) în care interpretul creează rezonanțe prin trecerea aerului din plămâni prin corzile vocale spre buze. Se crede că originea acestei tehnici ar fi în stepele mongole, iar cântăreții au încercat să reproducă vocal sunetul apei, răsuflarea vântului, ecoul auzit pe versanții munților, ciripitul păsărilor ș.a. Liu Wei a absolvit Shenyang Conservatory of Music (China) și al Hyōgo University of Teacher Education (Japonia). A susținut peste 1.500 de concerte doar în Japonia, este președinte al Japan Huayun Cultural Arts Association, al Silk Road International Cultural Exchange Association, al Kansai Inner Mongolian Association; vicepreședinte al West Japan Overseas Chinese Association, al West Japan Inner Mongolian Chamber of Commerce. A fost distins cu Marele Premiu la Asia Song Festival și la Japan-China Song Competition. A regizat mai multe festivaluri și concerte – Nara Kawai-cho Chinese Music Concert, Osaka Kishiwada Japan-China Friendship Association Chinese Music Concert, Osaka Spring Festival Festival. În orașele Kobe și Tianjin, a apărut în spectacolul de operă într-un act Yuzuru al compozitorului japonez Ikuma Dan (premiera: Asahi Hall, Osaka, 1952), spectacol pus în scenă de mai mult de 800 de ori acasă și în străinătate, considerat reprezentativ pentru acest gen în Japonia. A compus coloana sonoră a unei coproducții Japonia-China-Coreea și a lansat patru CD-uri (Kizuna, Hibiki, Omoi și Suho’s White Horse).
CĂLIN FĂRCĂȘEL, flaut, muzică de cameră (Iași). Lector doctor al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. A urmat Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași, perioadă în care a participat la numeroase concursuri naționale (București, Constanța, Ploiești, Cluj-Napoca). Absolvent al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și al studiilor de masterat în interpretare la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Doctorat summa cum laude la aceeași universitate ieșeană, sub îndrumarea prof. univ. dr. Gheorghe Duțică. A abordat întreaga gamă de stiluri muzicale, concretizată în diverse apariții solistice sau camerale, în cele mai cunoscute locații de cultură din țară. A concertat în Serbia, Viena, Japonia. Printre invitații săi de scenă se numără atât personalități muzicale, cadre didactice sau instrumentiști din orchestre, cât și studenți aflați în plină afirmare.
RADU COTOMAN, vioară (Iași), concertmaistru al orchestrei Operei Naționale Române Iași (din 2017), alături de care a susținut numeroase concrete în calitate de solist. A început să studieze vioara la vârsta de 6 ani. Absolvent al Liceului de Artă „Octav Băncilă” din Iași (2001), sub îndrumarea profesorilor Maria Toronciuc și Iftimie Căuneac, și al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași (2006), la clasa profesorului Adrian Anania și a profesorului Dan Prelipcean (membru al cvartetului Voces). Din 2003 activează în orchestra Operei Naționale Române din Iași, alături de care a susținut numeroase turnee internaționale, fiind și solist instrumentist în cadrul galelor extraordinare. Între 2011 și 2014 a fost concertmaistru în cadrul Atlas Symphony Orchestra şi Sofia Sinfonietta, ambele în Bulgaria, orchestre alături de care a participat în turnee și la înregistrări.
NICUȘOR MĂRDĂRESCU, oboi, corn englez (Iași). Artist instrumentist-oboist al Operei Naționale Române din Iași (din 2020) și profesor asociat de oboi al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași (din 2017). A fost oboist al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău (2008-2020) și al celei din Botoșani (2006-2008). A studiat cu prof. dr. Ilie Gorovei (Liceul de Artă „Octav Băncilă”, Iași), cu prof. Neculai Tudor (licență, Universitatea de Arte „George Enescu”, Iași), cu prof. univ. dr. Florenel Ionoaia (masterat la aceeași universitate) și cu prof. univ. dr. Gheorghe Duțică (doctorat summa cum laude, în 2014, la aceeași universitate). A realizat înregistrări la Radio Iași, a colaborat cu diverse orchestre din România și a participat la master class-uri susținute de germanul Alexander Ott (2012), francezul Michel Crocquenoy (2006), Aurel Marc (2006) și alții. În calitate de solist, a interpretat cu orchestrele simfonice din Iași, Botoșani și Bacău lucrări de G. Donizetti (la corn englez, 2020), R. Strauss (2019), W.A. Mozart (2016), V. Bellini (2015), A. Rubtsov (2013), A. Pasculli (2012), A. Vivaldi (alături de conf. univ. dr. Florenel Ionoaia, 2011), J.-M. Leclair (2010), J.S. Bach (2008), J. Haydn (2001).
Intrarea este liberă.
Vă așteptăm!