Rolul său este de a oferi studenților și absolvenților servicii de informare, consiliere academică și orientare în carieră, precum și de promovare a acestor practici prin crearea unor rețele de comunicare și suport între profesori, studenți și absolvenți.

Menirea acestui centru este de a facilita și extinde accesul pe piața muncii, interne și internaționale, a tinerilor artiști absolvenți și pentru a le permite dezvoltarea unei cariere de succes, prin intermediul competențelor profesionale și umane dobândite.

CCOC își propune să pregătească studenții pentru o bună integrare socială și profesională, precum și să participe activ la dezvoltarea personală a acestora, în conformitate cu interesele, aspirațiile și abilitățile fiecărei persoane.

Scopul consilierii în carieră presupune identificarea împreună a deciziilor optime pe care trebuie să le luați acum, astfel încât să vă puteți construi un destin professional și uman în armonie cu propriile aspirații și calități. Înțelegerea și aplicarea bunelor decizii acum poate fi o experiență utilă în orice etapă ulterioară a vieții.

Titularizare

Metodologia, calendarul si alte informații importante cu privire la examenul de Titularizare pentru 2025 se pot descărca din site-ul dedicat, titularizare.eu .

Definitivat

Detalii importante despre examenul de definitivat se regăsesc în site-ul MEN.

Persoanele interesate pentru pregătirea concursului de titularizare și definitivat au posibilitatea înscrierii la cursuri online, în perioada 24 februrarie – 2 martie 2025.  Cursurile se desfasoară în perioada 3 – 31 martie 2025 și sunt susținute de prof. univ. dr. Eugenia Maria Pasca, director DPPD.  

Contact: eugenia_maria_pasca@yahoo.com, mobil 0745367773.

FAQ?

Consilierea în carieră este un proces care se concentrează pe a ajuta cineva să se înțeleagă pe sine, precum și tendințele de muncă, astfel încât să poată lua o decizie informată cu privire la carieră și educație. Consilierea în carieră ajută la gestionarea unei game variate de probleme, cum ar fi nivelurile scăzute de concentrare până la gestionarea proastă a timpului, problemele de încredere cu familia până la neacordul între părinți și copii asupra carierei de ales.

Pentru a înțelege puțin mai bine consilierea în carieră, să ne uităm la cele mai importante elemente ale acesteia:

  • Un consilier calificat în carieră

Un consilier de carieră autentic este esența îndrumării corecte, motiv pentru care el/ea este cel mai important element al oricărui proces de consiliere în carieră. Consilierii de carieră sunt experți în psihologie, ceea ce înseamnă că ar trebui să dețină cel puțin o diplomă postuniversitară în Psihologie/Psihologie aplicată și/sau o diplomă în Psihologia consilierii. Consilierii de carieră care oferă îndrumări pentru un anumit domeniu, cum ar fi cum ar fi în cazul nostru cel artistic.

Un bun consilier de carieră este un rezolvator un bun ascultător și un observator înțelept și are suficiente cunoștințe în diverse domenii pentru a vă ghida în deciziile dvs. de carieră.

  • Un mediu sigur

Procesul de consiliere în carieră presupune crearea unui mediu sigur și securizat, în care studentul se simte în largul său și este capabil să discute despre viața și cariera sa, fără nicio ezitare. O parte a acestui mediu sigur este asigurarea confidențialității informațiilor partajate de student.

  • Consilierul acordă încredere și înțelegere

Procesul de consiliere în carieră se bazează pe o relație de încredere și înțelegere între consilierul în carieră și student/absolvent. Pentru a-l ajuta, consilierul poate vorbi uneori despre problemele lor emoționale și de dezvoltare, care pot fi puțin stresante. Elevul și părintele trebuie să pună o mare încredere în Consilier pentru a se ocupa de astfel de chestiuni.

  • Evaluări psihometrice relevante

Testarea psihometrică (evaluarea carierei) este un proces științific și standardizat efectuat pentru a evalua aptitudinile și personalitatea unei persoane. Evaluările psihometrice sunt instrumente ale consilierului, care sunt folosite pentru a obține cele mai importante informații despre comportamentul, puterea emoțională, interesele și abilitățile unui elev. Aceste informații ajută la facilitarea tipului de carieră care ar fi potrivit pentru student/absolvent.

În acest mod, evaluările relevante și standardizate ajută un student/absolvent să se înțeleagă mai bine, iar deciziile de carieră pot fi luate mai ușor.

  • De ce am nevoie de consiliere în carieră?

Toți avem nevoie de îndrumare în carieră la un moment dat din viața noastră. Ne ajută să obținem informații despre noi înșine, despre cariera noastră și despre ce putem face pentru a o îmbunătăți. Iată câteva moduri prin care consilierea în carieră ne ajută:

Ajută la alegerea carierei potrivite

Consilierii de carieră sunt experți în a vă evalua aptitudinile, personalitatea, interesele și alte aspecte ale dvs. Ei folosesc această evaluare pentru a sugera cele mai bune opțiuni de carieră dintre toate opțiunile disponibile și relevante.

Ajută la furnizarea de resurse de experți

Consilierea în carieră oferă acces la resursele și cunoștințele pe care le posedă un expert în carieră. Aceste cunoștințe despre cariere, sfera lor de aplicare și căile de urmat sunt cele mai importante din punctul de vedere al părintelui și al copilului, deoarece de cele mai multe ori părinții sau tutorele nu au acest tip de cunoștințe.

Ajută la câștigarea încrederii și a înțelegerii

Consilierea în carieră ajută un consiliat să înțeleagă obstacolele din calea carierei sale. Aceste cunoștințe ajută la dezvoltarea încrederii pentru a depăși aceste obstacole. Este datoria unui bun consilier să ofere o astfel de perspectivă și încredere persoanei consiliate.

Ajută la schimbarea tiparelor de comportament nedorite

Studenții și profesioniștii au obiceiuri greu de înlăturat, cum ar fi amânarea, neținerea la curent cu cele mai recente evoluții în cariera aleasă, neglijarea sănătății emoționale și mintale, neîncercarea de a se automotiva etc. Un consilier de carieră ajută la spargerea unor astfel de modele comportamentale care duc la activități neproductive, atât acasă, cât și la școală/facultate/serviciu.

Ajută la eliminarea frustrării legate de  carieră

Alegerea unei cariere poate fi o sarcină solicitantă atât pentru părinți, cât și pentru tineri. Lipsa oricărei surse de evacuare a emoțiilor și gândurilor se poate adăuga la frustrarea existentă. Consilierea în carieră oferă o platformă în care astfel de frustrări pot fi reduse, iar concentrarea este redirecționată către selectarea celor mai bune opțiuni de carieră.

Oferă un model de rol

Consilierea în carieră îi ajută pe studenți/absolvenți să se conecteze cu experți care au suficiente experiențe de viață pentru a le împărtăși. Sunt modele care au realizat multe și au ajutat oamenii în viața lor. Acesta este motivul pentru care consilierea în carieră poate servi drept inspirație pentru cei care au nevoie de ea.

Ajută la stabilitatea gândirii

Consilierii de carieră vă pot ajuta să rămâneți calm atunci când vine vorba de a lua o decizie de carieră. Consilierea ajută la concentrarea și la menținerea acestei concentrări pe tot parcursul activităților noastre. Prin o programare și o planificare adecvată, ei încearcă să vă facă viața mai organizată.

  • Cine are nevoie de consiliere în carieră și când?

Momentul perfect pentru ca studenții să caute Consiliere în carieră este în perioada 13-17 ani (clasa a VIII-a până la clasa a XII-a). Acesta este un moment în care au loc multe schimbări în viața lor, atât fizice, cât și emoționale, cum ar fi tranziția de la școală la facultate și încercarea de a se „potrivi” cu colegii. Este, de asemenea, un moment în care se iau decizii de carieră. Acesta este motivul pentru care au nevoie de cineva care să-i ghideze în direcția corectă în acest moment.

Majoritatea părinților noștri sunt implicați activ în modelarea carierei noastre, de fapt, cel puțin 50% din prioritatea părinților este succesul financiar al copilului lor, conform sondajelor. Putem presupune cu siguranță că părinții noștri urmează o abordare practică atunci când vine vorba de a lua decizii de carieră pentru noi. Uneori, funcționează și de multe ori, nu. Putem atribui acest lucru faptului că fiecare copil este unic și este extrem de greu pentru părinți sau profesori să recunoască întotdeauna punctele forte sau punctele slabe ale copilului, precum și pasiunile sau antipatiile lui. Acesta este un alt motiv pentru care este nevoie de consiliere în carieră.

Pentru studenții de la facultate, care sunt încă confuzi cu privire la ceea ce doresc să facă, precum și pentru profesioniștii care doresc să treacă de la domeniul lor la ceva ce le place, consilierea în carieră ajută în următorul mod:

Consilierea în carieră îi ajută să înțeleagă opțiunile de carieră pe care le au și cum să le urmeze.

Consilierea în carieră îi ajută să-și înțeleagă propriile puncte forte și puncte slabe în ceea ce privește cursul sau profesia lor actuală și le permite să știe pentru ce carieră ar fi potrivite.

Consilierea în carieră le oferă posibilitatea de a-și exprima opinia despre ceea ce ar dori să urmeze, precum și pentru a discuta obstacolele de care ar putea fi îngrijorați.

Consilierea în carieră face trecerea de la un domeniu la altul un eveniment nestresant.

Consilierea în carieră le ajută să le ofere încrederea necesară pentru a-și schimba domeniul, cu sprijinul unui mentor cu experiență.

  • Ce NU este consilierea în carieră

Există câteva concepții greșite comune despre consilierea în carieră. Să aruncăm o privire la ce nu este consilierea în carieră:

Nu este un sfat general despre cariere, cursuri și curriculum.

Consilierii de carieră vă ajută să alegeți cele mai bune opțiuni de carieră, în funcție de abilitățile dumneavoastră. Sugestiile și îndrumările lor sunt imparțiale.

Nu este un proces pe termen scurt care dă rezultate instantanee.

Consilierea în carieră necesită timp, efort și răbdare. Este un proces pe termen lung care implică multe schimbări din partea studentului.

Nu este un serviciu care te ajută să obții locuri de muncă sau admiteri în companii și, respectiv, colegii.

Consilierii de carieră nu sunt afiliați la nicio instituție academică. Ei doar te ajută să-ți atingi potențialul și să urmărești cele mai bune institute și companii din cariera ta.

Nu este o procedură care rulează prin încercare și eroare.

Consilierea în carieră este un proces științific și implică efectuarea de mișcări calculate, bazate pe fapte concrete și cercetări metodice.

Deoarece dezvoltarea carierei este un proces pe tot parcursul vieții, consilierea în carieră poate fi potrivită pentru oricine: liceeni, absolvenți de liceu, studenți, absolvenți. Cu cât începi mai devreme să iei decizii intenționate cu privire la viitorul tău, cu atât vei fi mai bine pregătit!

Dezvoltarea carierei este un proces de-a lungul vieții care, indiferent dacă știți sau nu, a început de fapt când v-ați născut! Există o serie de factori care vă influențează dezvoltarea carierei, inclusiv interesele, abilitățile, valorile, personalitatea, background-ul și circumstanțele dumneavoastră. Consilierea în carieră este un proces care vă va ajuta să vă cunoașteți și să vă înțelegeți pe dumneavoastră înșivă și lumea muncii pentru a lua decizii de carieră, educaționale și de viață.

Dezvoltarea carierei este  într-adevăr un proces pe tot parcursul vieții, ceea ce înseamnă că de-a lungul vieții dumneavoastre vă veți schimba, situațiile se vor schimba și va trebui să luați în mod continuu decizii de carieră și de viață.

Alte detalii despre suportul Consilierului în carieră:

  • vă ajută să vă dați seama cine sunteți și ce anume doriți din educație, carieră și viață;
  • este persoana cu care puteți vorbi despre gândurile, ideile, sentimentele și preocupările dumneavoastre legate de carieră și de alegerile educaționale, care vă vor ajuta să rezolvați, să vă organizați și să dați sens gândurilor și sentimentelor dvs;
  • vă ajută să identificați factorii care vă influențează dezvoltarea carierei și vă ajută să vă evaluați interesele, abilitățile și valorile;
  • vă ajută să localizați resurse și surse de informații despre carieră;
  • vă ajută să determinați pașii care îi aveți de făcut și să dezvoltați un plan pentru a vă atinge obiectivele.
  • vă ajută să vă puteți îmbunătăți abilitățile de luare a deciziilor
  • vă ajută să aveți încredere în sine și să vă creșteți stima de sine și a motivației
  • vă ajută să descoperiți noi oportunități de carieră

Centrul de consiliere și orientare în carieră:

  • încurajează studenții să participe la vizite de studiu și stagii de practică pentru a-și îmbunătăți cunoștințele de specialitate;
  • organizează cursuri de formare profesională și autodezvoltare;
  • facilitează integrarea socio-profesională a tinerilor absolvenți și îi conectează la dinamica pieței muncii interne și internaționale.

Centrul de consiliere și orientare în carieră contribuie la:

  • Actualizări pentru studenți și absolvenți
  • Consiliere academica a studentilor si absolventilor
  • Orientare în carieră a studenților și absolvenților.

Site-uri dedicate pentru identificarea unui loc de muncă potrivit:

www.anofm.ro; www.ejobs.ro; www.bestjobs.ro; www.hipo.ro; www.myjob.ro; www.jobrapid.ro; www.folderjobs.ro; www.munca.ro; www.locuridemunca.ro; www.neuvoo.ro; www.oferte360.ro; www.jobted.com.

Activități CCOC

Chestionar studenți și absolvenți

Stimați studenți/absolvenți ai UNAGE, vă invităm să răspundeți la următorul chestionar ce urmărește să identifice informații referitoare la traseul dumneavoastră profesional începând cu programul de admitere la studii și/sau după ce ați absolvit un program de studii al universității noastre.

Adresă

Str. Costache Negruzzi, nr. 7-9, Corp Artes (D), parter.

Contact

Eliza Burghelea, consilier cu atribuții de orientare în carieră,
Tel: 0745-309995, interval orar 8:00-15:30.
Email psiholog.consilier @ unage.ro