Elevi din zone cu acces redus la cultură din județul Iași se vor bucura de trei recitaluri susținute de formații camerale formate din studenți și absolvenți ai Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași.
Proiectul Sustenabilitatea și Promovarea Domeniului Artistic pe fonduri de dezvoltare instituțională (CNFIS-FDI-2024-F-0039), director proiect conf. univ. dr. Andrei Enoiu-Pânzariu, vizează creșterea echității sociale, în vederea incluziunii sociale și sporirii accesului la învățământul superior și se desfășoară în perioada 1 aprilie – 15 decembrie, cu implicări instituționale, atât din mediul universitar, cât și cel preuniversitar.
Activitățile desfășurate începând cu luna aprilie a.c. au vizat mai multe obiective practice și interactive: de prezentare a studiilor universitare artistice în rândurile elevilor, de interacțiune a cadrelor didactice universitare cu elevii prin vizite în școli și licee de profil, unul dintre obiective fiind și promovarea elevilor cu rezultate deosebite în domeniul artistic, în vederea atragerii către învățământul superior vocațional, organizarea unor ateliere / cursuri de măiestrie / sesiuni de pregătire, programelor de formare pentru cadrele didactice din mediul preuniversitar, cât și a unor recitaluri / expoziții / spectacole.
Un alt obiectiv important al proiectului a fost și facilitarea elevilor din medii rurale cu acces redus la cultură, la recitaluri live cu muzica clasică. Astfel încât, elevi din zone cu acces redus la cultură din județul Iași se vor bucura de trei recitaluri susținute de formații camerale formate din studenți și absolvenți ai Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași în zilele de 23 noiembrie – Comuna Costuleni, sat Cozia, 24 noiembrie – Comuna Belcești, sat Belcești, 30 noiembrie – Comuna Golăiești, sat Cilibiu. Trioul de coarde format din Hrenciuc-Mertic Diana-Maria, Bordeianu Teodora-Cătălina, Pop Karina-Ioana și trioul de suflători – Lupu Andrei, Ștefan Matei, Iuga Dumitru-Alexandru, profesor îndrumător conf. univ. dr. George Hariton, vor încânta elevii din localitățile menționate cu piese accesibile și atractive de compozitori precum Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Strauss, Ludwig van Beethoven și alții.
Dorim să oferim oportunitatea elevilor de a „simți” lumea artelor în profunzimea ei și de a le crea o proiecție obiectivă asupra ce înseamnă să devii muzician profesionist!
Organizatori: Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași